Torstaiaamuna lähdin auto pakattuna Hannan peesissä kohti elämäni ensimmäistä Tending leiriä. Osku ja Vau jäivät miesten kanssa kotiin ja matkaan lähti siis vain Hui.

Leiri pidettiin Punkalaitumella, Hiidenhelmessä. Paikka on aivan ihanteellinen koiraihmisille, "hauskuutti" pihapiirissä meitä leiriläisiä varmasti yli satakiloinen "lemmikkipossukin", mikä lähinnä säikytteli viattomia koiria ja niiden emäntiä ilmestymällä milloin mistäkin puskasta :O

Leirillä nähtiin myös Huin sisko Mervi sekä Norjasta asti matkustanut Huin ja Mervin iskä Lucky sekä hänen ohjaajansa Görill. Lucky on tosi hauskan näköinen ja oloinen pakkaus - pitää yrittää saada kuvat kamerasta mahdollisimman pian.

Leirillä sain valtavan paljon uutta oppia ja vinkkejä niin tokoiluun kuin jäljestämiseenkin. Leirillä tehtiin myös ihka ensimmäiset esineruutureenit ja saimme senkin suhteen selvät sävelet jatkaa eteenpäin. Leirillä Hui jäljesti jokaisena päivänä, to, pe ja la pellolla ja sunnuntaina metsässä. Kaikista jäljistä kulmineen se suoriutui aivan loistavasti - ja saikin kehuja kouluttajilta :) Tottista otettiin myös jokaisena päivänä, kolmeen ohjattuun tokoilusessioon pääsimme kaikkineen osallistumaan.

Jäljen suhteen etenemme seuraavien neuvojen ja ohjeiden saattelemana:

- jälkeä tehdään vaihtelevasti erilaisille maastoille (pellolle, metsään, nurmikolle jne), kuitenkin suhteessa vielä niin että pelto- ja nurmikkojälkeä ajetaan enemmän jotta tarkkuus säilyy.

- jäljellä nappuloita (ruokaa) vaihtelevasti, kahden askelen välein, jokaisella, välillä joka kolmas tai viides pois - suuntana kuitenkin jatkuvasti se että nappuloiden määrä vähenee pikku hiljaa. Jos vauhti kiihtyy liikaa, pitää palata (tässäkin) takaisinpäin.

- jälki saa vanhentua vähintään yhden tunnin.

- janalähetyksiä nyt noin 1.5 - 2 metristä, matkaa pikku hiljaa pidentäen ja suuntaa jäljelle vaikeuttaen (ei samassa reenissä). Janalla tarkkana mistä alkaen nappuloita jäljelle jotta takajäljelle lähtemisen palkkaamiselta vältytään. Ennen janaa jälki askelletaan normaalisti kävellen, janan ylityksen jälkeen voi hieman "tampata" tiiviimmin, joka vahvistaa koiralle oikean jäljen etenemissuunnan.

- kulmissa askelletaan normaalisti, ei kuitenkaan viljellä ylimääräisiä makupaloja. Koiran mitta tyhjää molemmin puolin ennen kulmaa - joihinkin kulmiin voi laittaa pysäytysnamin juuri ennen kulmaa. Kulman jälkeen (koiran mitan jälkeen) nappuloita normaalisti.

- loppukeon nappulat voisi pikkuhiljaa siirtää purkkiin ja ottaa jäljelle myös mukaan välipurkkeja, jolloin Hui oppii että jäljellä välillä pysähdytään, syödään vähän ja jatketaan matkaan (kuin keppien ilmaisussa), missä tosin olen ajatellut palkata keppileikillä - mutta pysähdys on parempi opettaa matalalla viretasolla namien avulla kuin riekkumalla kepillä.

- keppeihin voi alkaa "luoda suhdetta" leikittämällä kepeillä ihan kotipihassa ja sitten heitellä niitä nurmelle tai lähimetsään - joidenka löytämisestä sitten tietysti hirveät bileet :)

Esineruutu tehtiin Huille ihan ensimmäisen kerran, tai ei voida puhua ruudusta - vaan esineen ilmaisusta, mikä näin ekalla kerralla oli ihan vaan oma räsy. Leikitin ensin Huita räsyllä jonka jälkeen annoin räsyn pois avustajalle ja avustaja vei esineen Huin näkemättä metsään muutaman metrin päähän lähetyslinjalta. Lähdin Hui hihnassa kävelemään lähetyslinjalta kohti esinettä (räsyä) ja Hui merkkasi esineen tosi hienosti, nappasi suuhunsa ja tarjosi sitä heti minulle! Tosi pätevä pieni mies siis! Tämä harjoitus tehtiin toiseen kertaan jolloin myös hieno esineen merkkaus ja nosto - tämä toinen kerta aiheutti hieman enemmän töitä Huille koska esine oli hieman hankalassa kohdassa. Tästä olisi tarkoitus jatkaa pikku hiljaa vierailla esineillä (tai ei ainakaan omilla leluilla) ja nimenomaan niin että Hui bongaa esineet hajuhakuna eikä silmillä. Tätähän onkin helppo harjoitella ihan omassa metsässä :)

Tottiksen suhteen saatiin myös paaaljon vinkkejä, tässä tärkeimmät:

- jatketaan imutusseuraamista, käden häivyttämistä sitä nostamalla pikku hiljaa. Jos Hui hypähtää käsi laskee takaisin - ei siis palkata vahingossakaan pomppimisesta tai siitä että kontakti häviää. Tässä hyvä palkata naksun avulla.

- imutusseuraamisharjoitukset pitää lopettaa hallitummin kiittämällä ja kehumalla koiraa - ei vain lopettaa kun nami on syöty, koiran voi palkaksi antaa hypähtää vähän ylöspäin - ikäänkuin vapauttamalla se hypähtämään ottamaan namin imuttavasta kädestä.

- imutusseuraamisessa harjoituksia ja paljon palkkauksia naksulla siitä kun koira käyttää takapäätä (ympyrää vastapäivään).

- imutusseuraamisen lisäksi pitää aloittaa seuraamisharjoitukset myös lelulla, jotta saadaan korkeampi viretila. Tähän(-kin) on hyvä ottaa mukaan oma virittelysana. Lähdetään liikkeelle ihan siitä että Hui osaa istua perusasennossa, ottaa kontaktin - ja vapautetaan se siitä suoraan vasemmassa kädessä olevaan leluun. Tästä hyvä edetä yhden kahden askeleen seuraamisharjoitteluilla. Tekniikka ei niin oleellinen vielä tässä vaiheessa, perusajatus on saada Huin viretila ylös.

- perusasentoreeniä peilin edessä ja/tai avustajan kanssa. Oltava tarkkana oikean asennon kanssa, Hui tarjoaa herkästi eritoten nojaamista. Reenissä missä koiralle heitetään makupalaa sivulle ja odotetaan sen itsenäisesti hakemaan perusasento, on hyvä sanoa esim "nami" ennen makupalan heittoa - jotta se ei opi kurottamaan vasemmalle perusasennossa.

- luoksetulot tehdään pitkälti samalla tavalla kuin tähän asti, avustajan kanssa sekä hetsaten. Kannattaa myös hieman patouttaa, eli pitää kiinni vielä luoksetulo käskyn saatuaankin. Palkkaus jalkojen välistä lentävälle lelulle. Luoksetulon "loppuasentoa" erikseen omana harjoitteena namilla.

- noutokapulaleikkiä kuten tähänkin asti mutta sen lisäksi noutokapulan kantamista (erilaisten, erikokoisten ja painoisten) ja siitä palkkaamista. Huille pitäisi luoda hieman positiivisempi ja innostuneempi kuva noutokapulasta, jotta se ei räkäisisi sitä heti suuhun otettuaan ja säntäisi lelulle taistelemaan.

- pallojen kanssa Hui jumittaa todella paljon mutta niiden kanssa jatketaan niin että palkitaan Hui sen liikkumisesta lentävällä pallolla. Palloja voidaan heitellä sivulta toiselle, mutta vain sen ollessa liikkeessä. Tämän jälkeen voidaan aloittaa seisomisreenit lentävällä pallolla :)

- istumista voi ottaa naksulla, ja maahanmenossa koittaa sen opettamista leikkimisen kautta. Myös käsky pitäisi miettiä :)

- leikkimistä ja riekkumista entiseen malliin. Huin leikkiä räsyllä kehuttiin ja saatiinpa leirin aikana yksi kulmurikin irtoamaan :)

Paljon tuli siis tietoa ja nyt on kyllä kovalevy viittä vaille täynnä. Nyt on edessä tiistaina alkava kesälomareissu perheen ja koirien kanssa, joten katsotaan miten pystytään reenailemaan. Toivottavasti edes vähän - nyt on vielä kovempi into!!