Huuuh, olipa huikean jännittävä vkonloppu Lahdessa Palveluskoirien SM kilpailuissa. En ole ehkä ikinä elämässäni jännittänyt näin paljon - ja näin pitkiä aikoja yhteen menoon. Toivottavasti ensi vuonna selviän jo pienemmällä paineistumisella .

Perjantaina oli Lahdessa ilmoittautuminen, koirien tarkastus sekä kenttään tutustuminen. Hui oli täynnä virtaa ja reeni kentällä meni mukavasti. Olin tosi luottavaisilla mielillä Huin suhteen. Lauantaina saavuin aikaisin kisakeskukselle jännäämään ystävien tottissuorituksia. Tending koirakot valtasivat jäljenkin kärkisijan tottispisteiden valossa ja muutenkin tuli aika kovia tuloksia - mikä tietysti tarkoitti sitä että myös oma suoritus oli saatava onnistumaan jos maastoon mieli päästä. Olimme Huin kanssa vasta 12 parissa, ja meitä ennen oli vielä kaksi tuomareiden taukoa, joten tuntui todellakin ikuisuudelta odotella sitä omaa suoritusvuoroa. Kun sitten vihdoin sinne kehään päästiin, tuntui ihan hyvältä ja Hui toimi suhteellisen mukavasti. Paikallaolossa ei ollut valittamista. Hui tosin jäi vähän vinoon, mutta koska se pysyi samassa paikassa koko ajan niin se arvosanana erinomainen. Seuraamiseen en täysin ollut tyytyväinen, loppuosassa seuraamiskaaviota (kun ohitettiin esteitä ja lähestyttiin henkilöryhmää) Hui hieman jätätti (!). Tästä kuitenkin erittäin hyvä. Jäävät kaikki ok, luoksetulot hyvät. Noudot kuvittelin kaikki olevan erinomaisia, mutta kaikki tiputettiin erittäin hyviin koska Hui inasen nojaa kapulan luovutuksessa - ei kuitenkaan paina kapulalla.. Eteenmeno oli upea - piti hyvin paikkansa ja lähti todella lujaa - ja meni hyvin maahan. Loppuarvosanana koko suorituksesta erittäin hyvä 93.5p. Olin tosi iloinen Huin suorituksesta, me pystyttiin siihen ja vielä SM:issä!!

Maastoon pääsyraja nousi 85 pisteeseen, joten kun sunnuntaiaamu valkeni oli vielä kaikilla sauma mitaleille - maastossa nyt kun voi sattua mitä tahansa. Hanna ja Kit tekivät hienon maasto suorituksen ja Katja ja Zen heti perään - joten kärki karkasi oikeutetusti! Hienoa meidän majatalo! Huin kanssa arpaonni pitäytyi samalla linjalla kuin tottiksessa, ts. arvoin meille viimeisen jäljen numerolla 20. Odottelua tuli siis rutkasti lisää, mutta onneksi aika meni suht nopeasti. Pääsimme jäljelle noin kello yhdeksän aamulla, ja muutaman sienestäjän sain estettyä metsään menemästä kun oikein kauniisti pyysin. Jäljen jana oli oikein hieno, aukea metsä missä ei mitään kummallista. Hui lähti janalle todella lujalla laukalla ja vaijerikin lipesi kädestä. Hui reagoi tosi hyvin jälkeen, meni pari kolme metriä vasemmalle ja kääntyi oikealle - takajäljelle. Voi harmitus! Tuomarin käskystä vaihdettiin suuntaa ja sitten mentiin. Hui jäljesti todella lujalla vauhdilla ja hieman mieltä kylmäsi että jääkö siinä tahdissa kepit metsikköön. Eka keppi nousi kuitenkin tosi pian. Jälki oli pääsääntöisesti erittäin hyväkulkuisessa maastossa eikä siinä ollut mitään sellaista mitä ei olisi reenattu. Siellä oli tienylitys, kulma oli juuri polun vieressä (siinä hetken mietin että lähtikö Hui polun hajujen perään vai mitä) yms. Jälki oli mielestäni helppo SM kisajäljeksi, jotenkin odotin haastavampaa jälkeä? Kaikki kepit siis nousivat hienosti ja aikaakin jäi rutkasti. Jäljeltä pisteitä kasassa 164, kun takajäljestä rokotettiin 6 pistettä.

Sitten suunnattiin esineruutuun missä pääsi onnittelemaan jo varmoja mitalisteja - Katja & Zen jäljen kultaa ja Hanna ja Kit jäljen hopeaa - HUIKEASTI ONNEA vielä tätäkin kautta, te taitavat!! Siinä sitten tulikin tietoon että kahdella esineellä oltaisiin pronssissa kiinni, mutta en (onneksi?) siitä kauheasti ottanut paineita koska enemmän mietin sitä että onkohan esineet jo kovin limaisia kun niin moni koira oli jo ruudussa käynyt. Olen pitänyt ongelmana limaisia esineitä - mutta Hui todisti että olin jälleen väärässä. Esineruutu oli myöskin sangen helpossa maastossa, missä ei mitään erikoista kikkailua. Lähetin Huin oikeasta etukulmasta ja se nosti hetken paikannettuaan takarajalta esineen - mikä oli todella todella TODELLA limainen pieni mytty. Tähän meni tuomarin mukaan 52s. Toisella lähetyksellä nousi pikapikaa keskeltä samantapainen pieni limainen mytty. Niin pieni että en edes nähnyt sitä Huin suusta. Tähän mennessä aikaa oli mennyt vajaa kaksi minuuttia. Oli niin iloinen jo tästä ja lähetin Huin kolmannelle pistolle kun se jo pian nosti vasemmasta takanurkasta nännikumin palasen. Kaikki esineet se toi vauhdilla luovutukseen (tuomari kehui luovutuksa näyttäviksi), ei tietoakaan räkimisestä tai muusta hölmöilystä. Kaiken kaikkiaan tuomari kehui Huin työskentelyä ruudussa ja totesi loppuun että ei hän nyt keksi mitään mistä voisi pisteitä vähentää - ja tästä hyvästä täydet 30 pistettä. Olin niin iloinen että kun juoksin ruudusta niin kiljuin parkkipaikalle odottaneille (Hanna, Katja, Nina, Timo) riemusta!

Tämä kaikki riitti siis pistesaldoon 287.5 (93.5/194) ja kolmanteen sijaan Palveluskoirien Suomenmestaruuskisoissa. Olen niin sanoinkuvaamattoman iloinen ja tyytyväinen Huiskuun (no myönnän kuitenkin että takajälki sapettaa). Miten se voikaan olla noin taitava!?! Siihen tosin vastaus löytyy monestakin eri suunnasta - KIITOS Riitta ja Pekka & Laura & Glenda tästä ihanasta koirasta, KIITOS Harri pitkämielisyydestä suhteellisen paljon (!?) reenaavan vaimon rinnalla - ja ennenkaikkea KIITOS IHANAT REENIKAVERIT!! Reenikaverit ovat sitä kultaakin kalliimpia sillä ei näitä koiria rakenneta yksin - takana on lukemattomia jälkikilometrejä ja tallattuja esineruutuja ja satoja tottisreenejä. Spesiaalikiitos kuuluu Pialle joka on jaksanut valaa minuun uskoa ja seissyt takana tukien silloin kun en ole yksin meinannut selvitä - tämä kesä lastentarhareenien merkeissä on ollut aivan huippu!! ISO kiitos myös kaikille muille meitä tsempanneille ja auttaneille, teitä on paljon!!

Kaikenkaikkiaan Tending koirakoiden vkonloppu Lahdessa oli HUIPPU!

Jäljeltä kolmoisvoitto 1.Katja & Zen, 2.Hanna & Kit, 3.Hanna & Hui

Hausta kaksoisvoitto 1.Elina & Sina, 2.Leea ja Kaiku

Etsinnästä kultaa Hanna & Veeti sekä neljäs sija Kaarina ja Hiski!

Hurjan paljon onnea vielä tätäkin kautta kaikille taitaville, ensi vuonna uudestaan eikös niin !

Kuva mitalisteista: