Tänään perjantaina starttasin Säkylästä (missä siis vanhempani asuvat ja minne jätin tenavani hoitoon) kohti Sipoon Söderkullaa, minne oli saanut sovittua treenitreffit C:n kanssa. Iso kiitos C:lle vapaapäivänsä puolittaisesta uhraamisesta meidän hyväksi . Todettakoon tähän vielä että tämä treenihetki oli jo kauan kauan sitten sovittu asia,  minkä toteutus vain venyi näinkin kauas kuin tälle syksylle. Hieman alkuhärdelliä tuli itse matkaan käytetyn ajoituksen kanssa, sillä matka Sipooseen olikin paaaaljon pidempi Säkylästä kuin Ylöjärveltä - joten n.kahden tunnin matka muuttuikin 3.5 tunnin yhden suuntaiseksi ajeluksi - suurin osa matkasta aika reippaasti ajellen - mutta yhtään lahjakorttia ei onneksi taidettu poliisien puolelta napata..

Itse reeneissä keskityttiin pitkälti Huin asenteeseen. Aloitettiin reeni palkkaamattomuudella, C halusi nähdä miten Hui tekee asioita - otettiin ensin seuraamista C:n käskyttämänä - mikä tuntui ihan hyvältä. Jäävät, missä istuminen ihan nopea mutta maahanmenon Hui jätti tekemättä - kamala jäinen nurmikko. Korjasin - missä nyt meni maihin samalla vanhalla huonolla tekniikalla..

Palkkaamattomuusosion jälkeen aloitettiin sitten varsinaisella reenillä. Tehtiin alkuun sivulle siirtymisiä niin että jätin Huin mammimaan ja kutsuin sen siitä sivulle. Reenin ideana oli saada Hui petraamaan asennettaan - ts. jos se teki älyhitaasti tai jäi vinoon se korjattiin oikeaan paikkaan ja vietiin takaisin mammimaan - minkä jälkeen sille annettiin uusi mahdollisuus. Tätä tehtiin ensin ilman koomatekijää - ts.maassa olevaa lelua - ja näin Hui pystyikin toimimaan suht vapautuneesti. Mutta kun maahan heitettiin narupallo, Huin pasmat meni ihan sekaisin. Se ei pystynyt tulemaan mun luokse kuin hiippailemalla - ja tarjosi ihan mitä sattuu. Nostin sen kraiveleista oikeaan paikkaan ja kerroin että näin se pitää tehdä. Tämän jälkeen Hui jälleen mammimaan ja uusi yritys - toistoja tuli monia kun Hui ei meinannut päästää lelusta "irti" ja sain todella monta kertaa raijata sen edes takas. C vaati että kun sitä on jo kutsuttu niin hereillä pitää olla - ts. ei mahdollisuutta lisäkäskytykseen. Hui yritti päästä tilanteesta jopa häipymällä kentältä mutta pikku bc:n ei valitettavasti annettu näin tehdä. Harjoitus saatiin onnistumaan kun puhuttelin Huiskua tiukasti ja ihan napakasti poskivilloista nipistäen - sen jälkeen se tuli laukalla luokse ja siirtyi täpäkästi perusasentoon .

Hieman summattuna asioita ja reeniin tulevia juttuja:

-- reeniin kiertämisen kautta eteentuloja ja siitä sivulle siirtymisiä. Vaadittava nopea sivulle siirtyminen (oik.jalalla huomautus tarvittaessa) - nopea palkkaus hyvistä suorituksista. Ei käsiapuja tms. - kohta 3v koiralta pitää jo vaatia asioita.

-- kiertämisen yhteyteen myös kuunteluharjoitusta. C:n mielestä Huilla välillä hieman sellainen asenne että "tiedän mitä teen", ts. ei vaivaudu kuuntelemaan. Jekutus reeniä siis tiedossa - > esim kapulalla hetsausta ja heitto - mutta vaaditaankin seuraamista (tämä tosin vaativa harjoitus).

-- reeniin myös niin että Hui mammimassa ja siitä pikku hiljaa vaikeammassa kulmassa sivulle siirtymisiä. Vaadittava ripeä ja suoraan pa:han tulo, oikea jalka huomauttaa tarvittaessa. Tätäkin reeniä vaikeutettava mm. niin että maahan laitetaan lelu millä hetsattu aiemmin - asioista luopumista. Lelu voi olla myös apuohjaajan kädessä mikä heiluttelee lelua häiritäkseen keskittymistä.

-- aina kun asenne huono se pitää kertoa Huille selkeästi että tämä ei käy. Mustavalkoisuus palkkaamisessa ja vaatimisessa. Muutettava reenisuunnitelmaa lennossa - ts. jos suunnittelee reenaavansa seuraamista mutta Hui tekee huonot perusasennot - niin sitten keskitytään perusasentoihin.

Tämän reenin jälkeen otettiin noutoa. Huilla hyvä asenne ja vauhti mennessä kapulalle - tulovauhdin hieman hitaampi vauhti johtuu pitkälti silmän käytöstä. Tähän reeninä piiiitkiä palautuksia. Ohjatun kapulalla vauhtipalkkoja.

Liikkeestä maahanmenoon koetettiin niinkin perinteistä keinoa kuin pientä "läppäsy"-apua maahanmenon yhteyteen. Tämä toimi Huilla tosi hyvin ja hyvä jos edes hipaisin sen päätä. Hui tippui kun kivi. Tätä nyt pari viikkoa kuurina ja jos lipsumista sen jälkeen tapahtuu niin sitten pitää huomauttaa ja auttaa tällä avulla. Palkkaus heti hyvän maahanmenon jälkeen. Maahanmenoja reenattava sekä käynnistä - juoksusta että ns. vapaasta hillumisesta. Vahvistettava sekä tekniikkaa että asennetta.

Luoksetulon stoppiin saatiin hyvät tekniikkareenivinkit - kiertojen yhteyteen vartaloapu + käsky + palkka yhtä aikaa. Ts. kierrätin Huita pari kertaa tolpan ympäri ja kolmannella kerralla en ottanutkaan ns. käteen asti vaan käännyin voimakkaasti kohti koiraa - annoin käskyn ja samanaikaisesti lensi palkka - näin Hui teki tosi hienoja stoppeja. Tässä myös pikkuhiljaa siirtymistä siihen että palkkaa tulee ainakin satunnaisesti apuohjaajalta. Kierrättämisessä myös käytettävä mielikuvitusta, ts. kierrätä kasia tms. - jolloin Hui ei ikinä tiedä milloin se stop käsky tulee - ei ennakointia. Luoksetulojen stoppeihin ja maahanmenoihin reeniä myös niin että Hui jätettiin mammimaan ja kutsuttiin pitkän matkan takaa leluun kiinni - kolmannella toistolla käännyttiinkin juuri ennen kuin Hui tarrasi leluun kohti Huita - antaen samalla stop käsky sekä heittämällä palkka Huin taakse. Palkka aina joko suoraan koppina tai Huin taakse - ei eteen.

Kaukoista pois kisanomaisuus toistaiseksi, ts. leikin kautta - esim kiertoja tai ympyrä tempun kautta maahan - siitä nopea "is" ja siitä palkka. Aina palkka ekasta istumaan noususta. Kaukojen tekniikkaa vahvistettava erikseen. Kaukoihin myös joku kevyempi jättökäsky kuin "maahan" - esim. maahan - kaukot.. tms. virittely mikä kertoo koiralle mitä tehdään ja millä asenteella.

Paljon pilkottuja hyvin suunniteltuja reenejä - missä kuitenkin pystyttävä joustamaan ts. tekemään muutoksia jos tilanne niin vaatii. Paljon kuuntelureeniä - Jonten johtajuusreeniä - jätetään istumaan - reenikaveri yrittää saada maihin tms. Paljon häiriöreeniä - esim seuraaminen - lelu maassa - vaaditaan tekemään kunnolla.. luopumista.

C:n mielestä Huin olemuksessa korvat kertoivat parhaiten sen asenteen ja olen kyllä samaa mieltä - ts. kun Hui oli huonolla asenteella mukana sen korvat oli pitkin päätä - mutta kun sitä herättelin niin korvat oli skarppina mun suuntaan ja se teki sitämyöden loistavalla asenteella. Hassu ukko .

Aivan huippu koulutustuokio, oli todellakin 7 tunnin ajelemisen väärtti! Muistiinpanot ovat ehkä hieman sekavat, pahoittelut siitä!